ТРАНСФОРМАЦІЯ ФОРМ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПОСТКРИЗОВОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Герасимчук, Валерій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті представлено комплексне наукове дослідження трансформації механізмів фінансової підтримки малого бізнесу в Україні в умовах воєнного стану та в рамках посткризового відновлення. У дослідженні зазначено ключову роль мікро-, малих та середніх підприємств в економічній системі країни, з акцентом на їхню гнучкість, адаптивність та потенціал, що є рушійними силами національної стійкості. Визначено системні шоки, зокрема повномасштабне російське вторгнення та глобальну пандемію, як ключові каталізатори переформатування фінансової інфраструктури. Варто візначити, що значні потрясіння багато в чому зумовили необхідність розробки таких моделей фінансування як гібридні, адаптивні та контекстно-залежні. Особлива увага приділяється переходу державної політики від пасивних стимулів до проактивних, цілеспрямованих та інтервенціоністських фінансових інструментів, включаючи програми субсидованого кредитування, грантові ініціативи, державні гарантії, механізми податкових пільг та ін. Крім того, у дослідженні аналізується зростаюча важливість зовнішньої донорської допомоги та міжнародних фінансових установ у зміцненні фінансової стійкості українського мікро- та малого бізнесу. Відзначено важливість підтримки малого бізнесу, що очолюють жінки, внутрішньо переміщені особи та досвідчені підприємці. Висвітлено у статті також поширення технологій цифрових фнансів та їх трансформаційний вплив на управління ліквідннстю, а також на доступ до капіталу та фінансову поведінку. Зазначено, що потенціал краудфандингу та кооперативного кредитування також висвітлювався у нашому дослідженні, причому у контексті альтернативного фінансування ММСП. Зазначено регіональні диспропорції та гендерна вразливість під час здійснення фінансування малого бізнесу, причому розглядалась поява експортно-орієнтованих стратегій фінансування. У статті обґрунтовується необхідність інституційних реформ, підвищення фінансової грамотності та розвитку державно-приватних фінансових платформ. Зазначено, інтегрована, багаторівнева та інноваційно-орієнтована фінансова екосистема, яка відповідає європейським стандартам, є необхідною умовою для забезпечення довгострокової життєздатності та зростання сектору малого бізнесу в Україні в повоєнній економіці.