МОДЕЛЮВАННЯ ТА СТІЙКІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ СТРАХУВАННЯ ВОЄННИХ РИЗИКІВ - Бридун, Ігор (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено проблеми фінансового моделювання та забезпечення стійкості державної системи страхування воєнних ризиків в умовах зростаючої геополітичної нестабільності. Проаналізовано прогалини у застосуванні традиційних актуарних методів до воєнних загроз. Запропоновано комплексну методологію актуарних розрахунків резервів, що враховує непередбачуваність та високу тяжкість збитків. Досліджено методики оцінки фінансової стійкості системи за різних сценаріїв конфлікту. Розглянуто роль перестрахування як ключового інструменту для диверсифікації ризиків та зменшення фінансового навантаження на державний бюджет. Наголошено на необхідності інтеграції актуарних розрахунків, стрес-тестування та механізмів перестрахування для створення державної системи страхування воєнних ризиків, що підвищить національну економічну стабільність. Визначено подальші напрямки досліджень.