ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО РИНКУ СКРАПЛЕНОГО ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Морозова, Ірина (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення сучасних тенденцій, що формуються на світовому ринку скрапленого природного газу. Проаналізовано структуру пропозиції та попиту, а також рівень концентрації ринку. Досліджено характеристики інфраструктурних елементів, що забезпечують функціонування цього ринку, зокрема експортних та імпортних терміналів скрапленого газу та танкерного флоту. Узагальнено інформацію стосовно рівня використання наявних виробничих потужностей. Відмічено слабку прогнозованість даного ринку та залежність від множини різноманітних факторів. На підставі систематизації інформації щодо світового досвіду організації поставок скрапленого природного газу визначено цілі та умови приєднання окремих країн до цього ринку. Запропоновано пов’язувати рішення про вихід на світовий ринок скрапленого газу із енергетичною стратегією країни.