«ЗЕЛЕНИЙ» ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЕРЕХІД ЯК ДРАЙВЕР НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВОЇ ЕКОНОМІКИ: ДОСВІД ЄС - Глущенко, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
Актуальність теми зумовлена потребою України адаптувати свою енергетичну політику до вимог Європейського Союзу (далі – ЄС), зокрема в умовах інтеграції до ENTSO-E та впровадження механізму прикордонного вуглецевого коригування (СВАМ – Carbon Border Adjustment Mechanism). З’ясовано, що основними драйверами енергетичного переходу в ЄС є поєднання політичної підтримки, технічної модернізації генерації, фінансових стимулів та прозорого кліматичного регулювання. Запропоновано рекомендації для України, що враховують як зовнішні зобов’язання, так і внутрішні перешкоди. Практична цінність статті полягає у формуванні цілісного підходу до адаптації успішного європейського досвіду декарбонізації в електроенергетиці України, що може бути використаний у розробленні стратегій сталого розвитку, енергетичної безпеки та відповідності міжнародним кліматичним вимогам.