ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАКОПИЧУВАЛЬНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ - Кондрат, Ірина (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття досліджує актуальні питання функціонування та розвитку системи накопичувального пенсійного забезпечення в Україні, зосереджуючись на ролі недержавних пенсійних фондів (НПФ). У контексті глобальних демографічних викликів та необхідності модернізації пенсійних систем, аналізується поточна ефективність функціонування НПФ як важливого елементу фінансової безпеки громадян. Розглядаються чинники, що стримують зростання довіри та залучення населення до добровільних накопичень, включаючи особливості інвестиційної діяльності НПФ та структуру їхніх активів. Вивчається вплив адміністративних витрат на кінцевий обсяг пенсійних накопичень та загальну привабливість системи. Увага приділяється також питанням регулювання та нагляду за діяльністю НПФ, оцінюється їх відповідність міжнародним стандартам.