ПРАВОВИЙ ВИМІР ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Петруненко, Ярослав (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена аналізу правового виміру європейської інтеграції. Досліджено ключові аспекти правової гармонізації України з європейськими стандартами та нормами, спрямованими на забезпечення відповідності українського законодавства нормам та вимогам ЄС. Особливу увагу приділено економічному аспекту євроінтеграції, зокрема питанням розвитку торгівлі, інвестицій та економічного співробітництва між Україною та ЄС. Аналізується вплив європейської інтеграції на економічний розвиток України та висвітлено переваги і виклики, що виникають у контексті цього процесу. Проведене дослідження базується на аналізі офіційних документів, статистичних даних, наукових публікацій та експертних оцінок, що дозволяє надати обґрунтовану та комплексну оцінку динаміки європейської інтеграції України у контексті економічного співробітництва з ЄС. Акцентовано увагу, що європейська інтеграція України є стратегічним курсом розвитку нашої країни, який передбачає її поступове входження до ЄС. Вказаний процес має не лише політичні, а й значні економічні наслідки. Також у статті звертається увага на роль правових реформ у процесі європейської інтеграції України та оцінюється їх вплив на покращення бізнес-клімату, залучення інвестицій та розвиток підприємництва. Окрему увагу приділено законодавчим змінам, спрямованим на гармонізацію українського законодавства зі стандартами ЄС. Досліджено інституційні зміни та реформи, які сприяють зміцненню правової держави та підвищенню ефективності верховенства права в Україні. Також розглянуто виклики та перешкоди на шляху до європейської інтеграції, серед яких корупція, недостатня ефективність правосуддя, відсутність реформ у ключових галузях економіки й інші фактори, котрі ускладнюють процес євроінтеграції. Зроблено спробу запропонувати конструктивні рекомендації щодо подолання вказаних перешкод та забезпечення подальшого прогресу в європейській інтеграції нашої країни. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для урядових органів, наукових установ, бізнесу та громадськості як в Україні, так і в країнах-членах ЄС, котрі зацікавлені в ефективному співробітництві з Україною.