ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ВОДНОГО ТУРИЗМУ В РЕГІОНІ (НА ПРИКЛАДІ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Худоба, Володимир; Лабарткава, Валентина (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено організаційні засади розвитку водного туризму у Львівській області, проаналізовано потенціал його розвитку. Аргументовано доведено, що ключовими стримуючими факторами є фрагментація ринку, домінування неорганізованого туризму, а також гострий дефіцит базової інфраструктури, зокрема кемпінгів та облаштованих стоянок. У роботі використано метод порівняльного аналізу для вивчення закордонного досвіду організації водного туризму (на прикладі Польщі), SWOT-аналіз для виявлення сильних та слабких сторін, можливостей і загроз розвитку галузі в регіоні, а також методи аналізу та синтезу при опрацюванні нормативно-правових актів, наукових публікацій та статистичних даних. Важливим аспектом роботи є виявлення нормативно-правових конфліктів між Водним кодексом, що стимулює неконтрольований відпочинок, та Законом «Про туризм», орієнтованим на безпеку й організацію, що гальмує інвестиції у галузь.