ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З ВІРТУАЛЬНИМИ АКТИВАМИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ РІЗНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ - Бойченко, Владислав (Економіка та суспільство, 2025)
У статті обґрунтовано теоретико-методологічні засади обліку операцій з віртуальними активами на сільськогосподарських підприємствах в умовах цифрової трансформації. Розкрито актуальність теми з огляду на зростання ролі криптовалют, токенів і смарт-контрактів у фінансово-господарській діяльності. Проаналізовано стан нормативного регулювання в Україні та міжнародну практику. Визначено проблеми інтеграції цифрових активів в облік: відсутність уніфікованих підходів, складність класифікації, ризики волатильності й кібербезпеки. Запропоновано диференційовані підходи до обліку залежно від форми власності, мети використання та цифрової зрілості. Перспективами подальших досліджень визначено розробку галузевих стандартів обліку цифрових активів, створення типових моделей облікової політики та впровадження інструментів штучного інтелекту для моніторингу та аналізу операцій з віртуальними активами.