ЖИВА ІСТОРІЯ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО ТУРИЗМУ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ - Іванюк, Павло (Економіка та суспільство, 2025)
Метою статті є обґрунтування важливості живої історії як інструменту збереження культурної спадщини в умовах розвитку сталого туризму, з акцентом на її освітній, емоційний та культуроохоронний потенціал. Об’єктом дослідження виступає феномен живої історії у форматах історичної реконструкції, історичної анімації, майстер-класів та фестивального туризму. У статті обґрунтовано значущість живої історії як сучасного інтегрованого підходу до збереження культурної спадщини в контексті сталого туризму. Визначено, що жива історія включає такі основні форми, як історична реконструкція, історична анімація, майстер-класи з традиційних ремесел, театралізовані дійства та фестивальний туризм, які не лише урізноманітнюють відпочинок, а й сприяють формуванню глибокого емоційного зв’язку туристів із культурною спадщиною. Доведено, що активне залучення туристів до історичних активностей виступає ефективним інструментом передачі нематеріальної спадщини та формування усвідомленої мотивації до її збереження.