ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ ФІСКАЛЬНИХ МОДЕЛЕЙ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Токар, Володимир; Гольдський, Віктор (Економіка та суспільство, 2025)
Ця стаття досліджує складну трансформацію фіскальних моделей під комбінованим тиском сучасних глобальних викликів та внутрішніх системних чинників. Метою є визначити, як ключові глобальні драйвери, зокрема цифровізація, зміна клімату, демографічні зміни та геополітична напруга, взаємодіють із якістю управління, інституційною спроможністю та сприйняттям реформ зацікавленими сторонами для формування практичних шляхів фіскальної стійкості та сталості. Дослідження показує, що успішна фіскальна адаптація потребує скоординованих заходів, які поєднують технічні інструменти, такі як оновлене податкове законодавство, зелені податки чи резервні фонди, із посиленням інституційної основи, модернізацією систем управління державними фінансами та інклюзивною взаємодією із зацікавленими сторонами. Результати підкреслюють, що стійкість залежить від синергії між управлінням зовнішніми ризиками та внутрішньою спроможністю до реформування, додаючи нової чіткості до того, як фіскальні системи можуть бути перезапроєктовані на практиці. Основним обмеженням дослідження є залежність від якісного синтезу без застосування емпіричного моделювання чи міжкраїнового аналізу кейсів, що зменшує універсальність окремих шляхів адаптації для різних економічних умов. Майбутні дослідження можуть подолати це, використовуючи порівняльне емпіричне тестування, аналіз сценаріїв або моделювання політики для окремих країн задля уточнення запропонованої концепції. Результати можуть бути використані політиками для спрямування фіскальних реформ, які узгоджують оподаткування, бюджетування та соціальну політику з новими ризиками та викликами. Запропонована рамка підтримує більш цільову модернізацію фіскальної системи й допомагає виявити інституційні прогалини. Цінність дослідження полягає у поєднанні аналізу глобальних шоків та внутрішньої готовності у єдиному підході. На відміну від попередніх робіт із фрагментарним охопленням, це дослідження пропонує чіткішу основу для узгодження концептуальних висновків із практичними стратегіями фіскальної трансформації.