БЕНЧМАРКІНГ В СИСТЕМІ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Хамініч, Світлана (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню бенчмаркінгу як ключового інструменту забезпечення конкурентоспроможності сучасних підприємств в умовах глобальної конкуренції, цифровізації та динамічних ринкових змін. У статті детально аналізується алгоритм впровадження бенчмаркінгу, що включає визначення об’єктів порівняння, вибір еталонних компаній, збір і аналіз даних, діагностику відхилень та реалізацію плану змін. Новизна роботи полягає у концептуальному синтезі бенчмаркінгу з адаптивним управлінням, що розглядається як філософія безперервного вдосконалення. Запропоновано модель, яка поєднує взаємозв’язок між бенчмаркінгом і організаційною гнучкістю, підкріплену практичними рекомендаціями. Висновки дослідження підтверджують, що систематичне застосування бенчмаркінг створює умови для формування конкурентоспроможної системи управління, орієнтованої на інновації, стійкість і довгостроковий розвиток підприємства.