СИСТЕМА ПОКАЗНИКІВ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЛІКВІДНОСТІ, ЇХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК З ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ - Кисельов, Іван (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розкрито сучасні підходи до системної оцінки платоспроможності та ліквідності підприємств з урахуванням їх взаємозв’язку з фінансовою стійкістю в умовах посилення економічної невизначеності. Проведено порівняльний аналіз динаміки основних фінансових показників українських підприємств у докризовий, пандемічний та воєнний періоди, а також здійснено огляд міжнародного досвіду адаптації нормативних значень і запровадження інноваційних індикаторів на основі грошових потоків. Особливу увагу приділено побудові авторської структурно-логічної матриці показників, що дозволяє комплексно діагностувати фінансову стійкість та вчасно реагувати на зовнішні виклики. Визначено переваги застосування інтегральних моделей для інтегрованої оцінки ризиків та ефективності антикризового управління. Сформульовано рекомендації щодо поєднання традиційних та cash-flow показників у практиці фінансового моніторингу та обґрунтовано напрями подальшого удосконалення методик оцінки фінансової стійкості підприємств.