СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ АПК В УКРАЇНІ УМОВАХ СМАРТЕКОНОМІКИ - Шацька, Зорина; Дубас, Олег (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням розвитку підприємств АПК в умовах смартекономіки на засадах стратегічного управління. З’ясовано, що підприємства АПК стикаються з низкою викликів, як перешкоджають їх розвитку. Доведено, що відсутність стратегії розвитку знижує ефективність функціонування та можливість розвитку підприємств АПК, яка в умовах смартекономіки посилюється внаслідок сталих цифрових трансформацій. З’ясовано, що в сучасних умовах стратегічне управління розвитком підприємств АПК має базуватись на принципах смартекономіки, удосконаленні підходів формування стратегії розвитку. Розглянуто традиційну модель стратегічного управління. Досліджено вітчизняні моделі стратегічного управління розвитком підприємств АПК. Запропонована удосконалена авторська модель, яка розширює етап стратегічного аналізу, доповнюючи його аналізом спроможності підприємств АПК переходу до AgTech технологій.