ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЯКОСТІ ТРУДОВОГО ЖИТТЯ МОЛОДІ В ЕКОНОМІЦІ І СОЦІУМІ - Козлов, Денис (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено організаційно-економічні аспекти формування якості трудового життя молоді в економічному та соціальному контексті формування рівня добробуту особистості. Здійснено аналіз теоретичних підходів до визначення якості трудового життя та його мотиваційних аспектів, заснованих на концепції «людини економічної» та її соціально-економічних потреб особисттості. Визначено основні чинники, що впливають на якість трудового життя, зокрема умови праці, зайнятість, мотивацію та інституційні механізми. Запропоновано методологію оцінки рівня якості трудового життя молоді на основі резильєнтності, яка дозволяє враховувати соціальні та економічні виклики сучасного періоду й інсттитуційні умови. Акцентовано увагу на важливості збалансованої підготовки молодих фахівців до ринку праці, зменшення тіньової зайнятості та підтримки соціально-трудових інновацій. Результати дослідження є основою для розробки концептуальних засад і політики підвищення якості трудового життя молоді в Україні.