МАКРОЕКОНОМІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОЇ МАСИ І ЙОГО ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ - Колодій, Андрій; Рубай, Оксана; Агрес, Оксана (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено особливості макроекономічного регулювання грошової маси в Україні та його вплив на фінансову діяльність суб’єктів господарювання в умовах сучасних викликів. Обґрунтовано теоретичні засади формування показників грошової маси. Проведено комплексний аналіз динаміки грошових агрегатів, грошової бази, номінального ВВП, індексу інфляції, коефіцієнта монетизації, швидкості обігу грошей і грошово-кредитного мультиплікатора за досліджуваний період. Встановлено, що зростання грошової маси відбувалося в умовах значного інфляційного тиску та воєнних шоків, що зумовило дисбаланси у функціонуванні грошового ринку. Проаналізовано роль Національного банку України у формуванні монетарної стратегії, а також розкрито функціонування трансмісійного механізму. Оцінено ефективність дій регулятора в умовах кризових явищ і вплив процентної політики на інвестиційну активність бізнесу.