КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДАМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН - Назарова, Галина; Дибач, Інна; Назаров, Нікіта (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методологічні засади впровадження корпоративного управління в діяльність закладів вищої освіти (ЗВО) у контексті глобалізаційних викликів та трансформації суспільних інституцій. Акцентовано увагу на зміщенні парадигми управління ЗВО в бік моделей, характерних для комерційних організацій, що зумовлено як внутрішніми, так і зовнішніми чинниками. Доведено, що у ринковій економіці ЗВО перетворюється у «виробника» і «постачальника» знань, який має бути орієнтований на випуск «високоякісного продукту» – висококваліфікованого працівника, конкурентоспроможного на ринку праці. Тому обґрунтовано доцільність запровадження принципів корпоративного управління у сферу вищої освіти як інструменту забезпечення ефективності функціонування, прозорості прийняття рішень і збалансованості інтересів усіх зацікавлених сторін. Особливу увагу приділено змістовному наповненню терміну "корпоративне управління ЗВО", яке передбачає соціальну інтеграцію учасників освітнього процесу, організацію їх взаємодії на засадах партнерства, відповідальності та результативності. Окреслено ключові підходи, концепцію та інструментарій реалізації корпоративного управління у ЗВО. Обґрунтовано системно-процесний підхід як найбільш комплексний і придатний до практичної реалізації в умовах освітньої динаміки. Такий підхід передбачає координацію стратегічного менеджменту, управління якістю освітніх послуг, фінансового контролю, ризик-менеджменту та залучення зовнішніх ресурсів у межах партнерських відносин. За системним підходом розроблено функціональну схему системи корпоративного управління закладами вищої освіти. Важливе місце відведено аналізу клієнтоорієнтованості як базової ознаки сучасної стратегії ЗВО. Визначено, що корпоративне управління створює умови для перетворення ЗВО з постачальника освітніх послуг на повноцінний суб’єкт ринку, здатний продукувати інновації, формувати соціальний капітал та забезпечувати сталість розвитку. На основі міждисциплінарного аналізу визначено, що впровадження принципів корпоративного управління сприяє підвищенню конкурентоспроможності ЗВО, забезпеченню їх стратегічного розвитку, формуванню сталих зв’язків з бізнесом, державними інституціями та громадянським суспільством.