ФІНАНСОВА АРХІТЕКТУРА ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА: ОБЛІК, БЮДЖЕТУВАННЯ ТА ЇХ СТРАТЕГІЧНЕ УЗГОДЖЕННЯ - Пашкевич, Марина (Економіка та суспільство, 2025)
Актуальність проблеми зумовлена складністю фінансових зобов’язань у державно-приватному партнерстві (ДПП) та необхідністю стратегічного узгодження обліку і бюджетування. Ідея дослідження полягає у концептуалізації фінансової архітектури ДПП як системи, що інтегрує облік та бюджетування для збалансованого управління ресурсами. Гіпотеза полягає в тому, що стратегічно узгоджене обліково-бюджетне забезпечення є фактором підвищення ефективності проєктів ДПП. Обґрунтовано концепцію фінансової архітектури ДПП з урахуванням фінансових ризиків, довгострокових зобов’язань і управлінських потреб. Проаналізовано роль і функції обліку та бюджетування у фінансовому супроводі ДПП. Виявлено проблеми асинхронності між обліком та бюджетуванням. Запропоновано модель фінансової архітектури ДПП, яка забезпечує стратегічне узгодження обліку і бюджетування, включаючи інструменти адаптивного планування.