ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕХАНІЗМІВ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ У РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА ЯК ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Єфімова, Ганна; Побережець, Олександр (Економіка та суспільство, 2025)
Метою даної роботи є поглиблене вивчення інституційних, економічних та регуляторних механізмів функціонування спеціальних економічних зон Польщі як ключового інструменту структурної трансформації економіки. У статті досліджено еволюцію, ефективність та сучасні тенденції польської моделі спеціальних економічних зон, зокрема її роль у залученні прямих іноземних інвестицій, створенні робочих місць і диверсифікації експорту. Зазначено, що польський досвід демонструє значну диференціацію ефективності зон залежно від рівня прямих іноземних інвестицій та галузевої спеціалізації. Доведено критичну роль іноземного капіталу у фінансуванні масштабної модернізації. Акцентовано увагу на необхідності адаптації позитивних аспектів польської моделі для формування ефективної політики стимулювання інвестицій та структурної перебудови економіки України, з урахуванням її специфіки.