ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВИКЛИКІВ ВОЄННОГО СТАНУ - Гарапко, Сергій (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття розкриває актуальну проблему оцінювання стану й рівня економічної безпеки страхового ринку України в умовах воєнних викликів. Проаналізовано основні показники функціонування страховиків з позицій впливу на рівень економічної безпеки та ідентифікації існуючих загроз. На основі використання індексів Герфінадаля-Гіршмана, Тідемана-Хола, Розенблюта доведено, що страховий ринок залишається помірно концентрованим з низьким рівнем монополізації, проте загрозливою є ситуація високої концентрації на ринку страхування життя та його монополізації. Представлено аналітичні дослідження та авторські узагальнення щодо екзистенційних ризиків в умовах війни. Акцентовано, що одним із викликів сучасності є необхідність швидкого впровадження міжнародних принципів нагляду як основи забезпечення економічної безпеки страхового ринку в умовах війни.