ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У ДЕРЖАВАХ-ЧЛЕНАХ ЄС - Обухов, Руслан (Економіка та суспільство, 2025)
Статтю присвячено теоретичним та прикладним аспектам формування і функціонування фінансово спроможних територіальних громад в державах-членах ЄС. З’ясовано, що параметри чисельності і густоти населення, а також розвитку соціальної інфраструктури, були визначальними при проектуванні архітектоніки фіскального простору європейських країн. Визначено, що рівень децентралізації залежить економічних, інституційних, демографічних факторів. Виявлено, що у країнах-членах ЄС до доходної частини бюджетів місцевого самоврядування переважно зараховуються податки, які чинять суттєвий вплив на економічну активність суб’єктів господарювання. Розкрито значимість періодичних податків на майно, особливо в частині оподаткування об’єктів нерухомості, у формуванні доходів місцевих бюджетів. Визначено переваги та недоліки майнового оподаткування в країнах-членах ЄС. Запропоновано напрями вдосконалення відповідного фіскального механізму.