МІЖНАРОДНІ ПРАКТИКИ АДАПТАЦІЇ ІННОВАЦІЙ У ВНУТРІШНІХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАХ ПІДПРИЄМСТВ - Метла, В’ячеслав (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проаналізовано інноваційні зміни у бізнес-процесах підприємств у контексті міжнародних та національних практик їх адаптації, що зумовлені розвитком цифрових технологій. Обґрунтовано значущість впровадження інновацій як критичного чинника модернізації внутрішніх бізнес-процесів і підвищення гнучкості підприємств у цифровому середовищі. Виокремлено теоретичні підходи до класифікації та оцінки інноваційних трансформацій, проаналізовано зарубіжні кейси компаній, які успішно інтегрували цифрові інновації в операційну діяльність. Представлено систематизований український досвід адаптації інновацій, з урахуванням специфіки національного ринку, обмежень ресурсного забезпечення та нестабільного зовнішнього середовища. Запропоновано узагальнені умови ефективної адаптації інновацій у внутрішніх бізнес-процесах, що включають етапність, цільову орієнтацію, цифрову готовність і гнучкість управління. Зроблено висновок про необхідність комплексного та адаптивного підходу до інноваційної трансформації підприємств у цифрову епоху.