СУЧАСНИЙ СТАН ПОКАЗНИКІВ УКРАЇНСЬКОЇ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Гетманенко, Олексій; Гелюта, Максим (Економіка та суспільство, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз поточного стану банківської системи України в умовах воєнного стану, тривалої економічної нестабільності та суттєвих макрофінансових викликів. Розглянуто ключові кількісні та структурні показники функціонування банківського сектору, зокрема кількість банків, зареєстрованих у Державному реєстрі, установ із чинною банківською ліцензією, банків з іноземним капіталом і тих, що перебувають у стані ліквідації. Досліджено динаміку сукупних активів, структуру банківських ресурсів, обсяги доходів і витрат, рентабельність активів та чистий фінансовий результат. Особливу увагу приділено змінам у депозитному портфелі фізичних і юридичних осіб, трансформації кредитного портфеля, рівню проблемних кредитів та порівнянню з довоєнними показниками. Визначено ключові тенденції, фінансові результати і структурні зміни, що відображають адаптацію банків до сучасних викликів.