ВЕКТОРИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ГАРАНТІЙ НА БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Згалат-Лозинська, Любов; Шовківська, Вікторія; Козлова, Алла (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню шляхів удосконалення системи соціально-трудових гарантій на будівельних підприємствах України. Акцент зроблено на необхідності оновлення механізмів оплати праці, соціального захисту та збереження трудового потенціалу в умовах плинності кадрів, професійного вигорання та дефіциту кваліфікованих працівників, спричинених війною. Проаналізовано регуляторні підходи до встановлення мінімальної зарплати, тарифних ставок і податкового навантаження. Висвітлено суперечності між нормами тарифних угод і фактичним рівнем життя будівельників. Запропоновано використання європейського досвіду для вдосконалення податкової політики, адміністрування внесків і посилення корпоративної відповідальності. Доведено, що формування ефективної моделі соціального партнерства потребує оновлення нормативно-правової бази з урахуванням пріоритетів європейської інтеграції.