ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗПОДІЛУ ДЕРЖАВНОГО ЗАМОВЛЕННЯ НА ПІДГОТОВКУ ФАХІВЦІВ У КОНТЕКСТІ ЕФЕКТИВНОГО ФІНАНСУВАННЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Писарчук, Оксана (Економіка та суспільство, 2025)
Сучасні трансформаційні процеси у сфері вищої освіти вимагають принципово нових підходів до розподілу державного замовлення, що має забезпечувати не лише економічну доцільність, а й соціальну справедливість та стратегічну відповідність потребам національного розвитку. Дослідження спрямоване на розробку концептуальних засад оптимізації механізмів планування підготовки фахівців у ЗВО, з урахуванням багатофакторного впливу. В досліджені використано інструменти системного аналізу, елементи сценарного моделювання та кількісна діагностика тенденцій функціонування освітніх потоків. Запропоновано багаторівневу адаптивну модель регулювання чисельності академічних груп, яка інтегрує стратегічні, регіональні та інституційні рівні управління та включає сукупність механізмів. Наведено науково обґрунтований підхід до удосконалення системи фінансування вищої освіти, що дозволяє мінімізувати втрати бюджетних коштів, забезпечити збереження стратегічно важливих освітніх програм, підвищити якість підготовки фахівців та сприяти формуванню більш рівномірної та ефективної освітньої політики в умовах нестабільного середовища.