БАНКІВСЬКЕ КРЕДИТУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Тимошенко, Марина; Бондаренко, Анастасія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження трансформаційних процесів у сфері банківського кредитування України в умовах багатофакторної невизначеності. Теоретичне підґрунтя дослідження побудоване на критичному аналізі еволюції функцій банківського кредиту, сучасних класифікацій кредитних операцій та теорій ризик-орієнтованого банківського посередництва. Розглянуто сучасні тенденції кредитного ринку, проблеми NPL, роль споживчого, іпотечного та короткострокового кредитування. Виокремлено бар’єри: висока вартість ресурсів, недовіра, регуляторні обмеження. Оцінено ефективність програм підтримки, зокрема «5-7-9%», участь міжнародних партнерів. Акцентовано щодо імплементації моделі адаптивної кредитної політики, з акцентом на цифровізацію, ШІ та держгарантії. Зазначено перспективи досліджень у сфері ESG та ризик-моделювання.