ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗОВАНИХ ТОВАРНИХ РИНКІВ - Масло, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто тенденції та перспективи розвитку організованих товарних ринків в умовах глобальних викликів та зростаючих ризиків. Проведена оцінка сучасного стану міжнародних організованих ринків товарних та фінансових активів вказує на зміщення центру біржової торгівлі з бірж Північної Америки до Азії та Південної Америки. Наведено топ-10 міжнародних товарних і фондових бірж за кількістю укладених біржових угод у 2024 році. Визначено основні напрями розвитку міжнародних організованих товарних ринків, пов’язані з глобальними економічними кризами, продовженням інтеграційних процесів, фінансовим інжинірингом, подальшим прогресом технологічного забезпечення біржових технологій торгівлі, використанням штучного інтелекту, розвитком інформаційних технологій та засобів комунікації. Зазначено, що поточний стан організованих товарних ринків в Україні вимагає проведення подальших структурних перебудов, суттєвої технологічної модернізації, уніфікації з правовими нормативами законодавчої бази ЄС та розробки і впровадження біржової торгівлі деривативними контрактами.