ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА РИНОК ПРАЦІ - Христуненко, Остап; Просович, Ольга (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проаналізовано вплив цифрової трансформації економіки на зміну структури ринку праці. Виявлено попит на нові професії та навички, а також видозміну та витіснення традиційних спеціальностей. Висвітлено вплив автоматизації діяльності та інтеграції штучного інтелекту на трансформацію виробничих процесів, зміну моделі зайнятості та формування нових підходів до організації праці на робочих місцях. Обґрунтовано необхідність постійного навчання працівників, підвищення їх кваліфікації, набуття нових навиків, зокрема цифрової грамотності. Доведено, що успішна адаптація до цифрових змін визначатиме конкурентоспроможність як окремих працівників чи підприємств, так і цілих економік. Узагальнено особливості цифровізації та її значення для підвищення продуктивності підприємств, визначено основні рушійні сили на ринку праці, проаналізовано можливі сценарії розвитку робочого середовища та встановлено вектор змін професій та навичок.