ГЛОБАЛЬНИЙ РИНОК ПРАЦІ: ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВИКЛИКИ - Конопленко, Андрій; Колесник, Роман (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджується стан глобального ринку праці, його провідні тенденції та викликів. Під впливом глобалізації, технічного прогресу, пандемій та геополітичних потрясінь суспільство зазнало масштабних змін, внаслідок чого особливої актуальності набуває вивчення тенденцій розвитку ринку праці в умовах «нової нормальності». Відповідно до вирішення поставлених завдань використано такі методи дослідження: наукову абстракцію, аналіз та синтез, логічне узагальнення, історико-логічний метод, статистичний аналіз. Проаналізовано динаміку чисельності робочої сили, показників рівня зайнятості, рівня безробіття та тенденцій ринку аутсорсингу. Досліджено вплив пандемії COVID-19 на динаміку рівнів зайнятості та безробіття. У 2023 році рівень безробіття знизився до 4,96%, а показник частки зайнятого населення у 2022 році стабілізувався на рівні 57,1%, що свідчить про поступове відновлення ринку праці після пандемії. На підставі аналізу наукових праць вітчизняних та закордонних вчених виявлено основні тенденції, що формують сучасні реалії на глобальному ринку робочої сили, це: цифровізація та автоматизація, поширення гібридних форм зайнятості та трансформація трудового процесу, тренд «робота-життя» балансу, демографічні зміни, зростання ролі «м’яких навичок» та ринку аутсорсингу. Узагальнено основні ризики, з якими стикається глобальний ринок праці в сучасному середовищі, серед яких: заміщення робочих місць через розвиток штучного інтелекту (ШІ) та процесів автоматизації, демографічні виклики, геополітичні кризи та міграція, соціальні загрози та нерівність. Дослідження має практичну цінність, оскільки пропонує комплексний підхід до уявлення про динаміку та тренди глобального ринку праці, що може бути використано освітніми установами – при формуванні освітніх програм, підприємствами – при підвищенні кваліфікації та адаптації працівників, органами державної влади – при розробці стратегій розвитку зайнятості та подолання безробіття.