МОНІТОРИНГ ТА ОЦІНЮВАННЯ АДРЕСНОСТІ НАДАННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ - Фоменко, Олексій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено ефективність системи адресності житлових субсидій в Україні та розроблено методологічний підхід до її оцінювання. Проаналізовано ключові показники адресності соціальної підтримки. Виявлено значну регіональну диференціацію показників: індекс адресності (0,52-0,78), охоплення програмою (6,4-23,4%), середній розмір субсидії (1298,64-1732,51 грн). Встановлено асиметричний вплив інфляції, що для малозабезпечених домогосподарств на 2,1-2,8 в.п. вищий, ніж для заможних. Ідентифіковано проблеми: недостатня адаптованість до регіональних відмінностей у витратах, цифрова нерівність, непропорційне інфляційне навантаження на вразливі групи, недосконала інтеграція інформаційних систем. Запропоновано вдосконалення через впровадження деталізованих показників адресності, регіональну адаптацію нормативів, посилення інформаційної інтеграції та подолання цифрової нерівності.