РОЗВИТОК ІНКЛЮЗИВНОГО ТУРИЗМУ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ - Дідух, Ярослав (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти розвитку інклюзивного туризму в Україні в умовах післявоєнної трансформації. Акцент зроблено на ролі туризму як інструменту соціальної адаптації, психологічної та фізичної реабілітації осіб з інвалідністю, ветеранів, внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих груп населення. Аналізується сучасний стан інклюзивного туризму в Україні, виявлено ключові проблеми - відсутність законодавчої бази, недоступність інфраструктури, брак фахівців, слабка міжсекторальна взаємодія. Окрему увагу приділено вивченню позитивного міжнародного досвіду, зокрема країн ЄС. На основі аналізу зроблено висновки про необхідність інституціоналізації інклюзивного туризму в Україні, розробки стандартів якості послуг, створення реєстрів програм, розвитку партнерств і комплексного підходу до формування безбар’єрного середовища як чинника сталого розвитку.