КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Полякова, Юлія; Куцик, Валентина (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена розгляду концептуальних засад та практичних аспектів зовнішньоторговельної безпеки регіонів в сучасних умовах. Виділено загальні наукові підходи до визначення поняття “економічна безпека регіонів”. Розглянуто національний підхід забезпечення економічної безпеки в Україні у кризових умовах та виокремлено загрози для економічної безпеки. Наголошено на існуванні сильних, слабких сторін, можливостей та загроз впливу війни на вітчизняну зовнішню торгівлю, що дозволяє виробляти нові підходи та адаптовуватися до сучасних викликів. З’ясовано, що європейський досвід захисту сфери зовнішньої торгівлі є надзвичайно корисним для України у напрямі використання дипломатичного інструментарію двостороннього та багатостороннього зовнішньоторговельного співробітництва. Показано, що у період війни змінилися кризові прояви зовнішньоторговельної безпеки для регіонів України, змістившись від технологічної залежності до скорочення експортного виробництва та руйнування експортної логістики. Розглянуто загальні тренди зовнішньої торгівлі України. Проведено аналіз обсягів та питомої ваги регіонів України у довоєнний період та в час війни. Доведено, що перелік регіонів-лідерів зовнішньої торгівлі зазнав трансформацій, і пріоритетності для зовнішньоторговельної безпеки почали набувати географічне розміщення в межах країни, реальні можливості використання транспортної і логістичної інфраструктури, доступність до міжнародних ринків. Наголошено, що в умовах, коли міжнародна торгівля зазнає значних трансформацій у світлі нових для неї викликів, зовнішня торгівля України та її регіонів визначається експортною спроможністю, а не засадами економічної доцільності Обґрунтовано, що розвиток торговельних відносин з країнами–членами ЄС на засадах європейської інституційної та організаційної підтримки сприятиме мінімізації ризиків у процесі забезпечення зовнішньоторговельної безпеки регіонів України.