ФЕШН-ІНДУСТРІЯ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНОЇ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ - Вербицька, Олена (Економіка та суспільство, 2025)
В статті доведено, що у сучасній світогосподарській системі динамічна розбудова креативної економіки стала ключовим чинником конкурентного розвитку держав і регіонів. Акцентовано, що фешн-індустрія, як одна з провідних креативних індустрій, інтегрує інноваційні підходи, цифрові технології та екологічні рішення, активно формуючи глобальний ринок модної продукції. Вона не лише сприяє створенню доданої вартості, а й стимулює соціальну згуртованість, підвищуючи рівень зайнятості та матеріального добробуту. Підткреслено, що в останні десятиліття фешн-індустрія переживає трансформацію під впливом глобалізаційних процесів, зокрема інтернаціоналізації виробництва, екологізації, кастомізації продукції та динамізації конкуренції. Вона стала одним із стратегічних елементів світового ринку, активно застосовуючи принципи сталого розвитку, цифровізації та індивідуалізації виробництва. Зростає роль новітніх матеріалів, біотехнологій та інтеграції штучного інтелекту у процеси створення модних виробів. Встановлено необхідність системного аналізу впливу глобальних змін на розвиток фешн-індустрії, її адаптацію до нових економічних викликів та формування стратегій сталого розвитку у контексті глобальної креативної економіки.