РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ТА КРИЗОВИХ ЯВИЩ - Тульчинська, Світлана; Клименко, Миколай (Економіка та суспільство, 2025)
У статті обґрунтовуються засад розвитку малого та середнього підприємництва в умовах економічної нестабільності та кризових явищ. З’ясовано, що за останні два десятиліття структура української економіки змінилася, і тепер середній бізнес складається в основному з нових підприємств, створених за роки незалежності України. Обґрунтовано, що зважаючи на роль середніх підприємств у забезпеченні робочими місцями, розвитку технологій та інновацій, а також на їхній вплив на національну економіку, розподіл їх за галузями дає змогу визначити пріоритети в економічній політиці та розвитку інфраструктури. Аналіз розподілу середніх підприємств за галузями промисловості вказує на домінування харчової промисловості в загальній структурі. Визначено перешкоди для зростання малого підприємництва в сучасних умовах економічної нестабільності та криз. Виокремлено основні аспекти на яких повинні акцентувати увагу мале та середнє підприємництво.