КОНЦЕПТУАЛЬНА РОЛЬ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ В ЕКОНОМІЧНОМУ ЗРОСТАННІ - Коляда, Юрій; Позняк, Сергій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджуються концептуальні та практичні наслідки включення тіньової та сірої економіки в моделі економічного зростання. Висвітлено обмеження традиційних моделей економічного зростання, які враховують лише офіційну (білу) економіку, що функціонує легально, забезпечує збір податкових надходжень, підтримує зайнятість та підвищує інвестиційну привабливість. У роботі розрізняють білий, сірий і тіньовий сектори: сіра економіка включає частково нерегульовану, але не обов’язково незаконну діяльність, яка призводить до фіскальних втрат і викривлень в економічних вимірах, тоді як тіньова економіка включає повністю незаконні операції, які можуть запропонувати тимчасове фінансове полегшення, але в кінцевому підсумку підривають довгострокову економічну стабільність та інституційну довіру. У дослідженні стверджується, що виключення цих неформальних сегментів призводить до значних прогалин у розробці політики та економічному прогнозуванні. У дослідженні пропонується інтегрований підхід до моделювання, в якому ефекти тіньової економіки враховуються шляхом коригування параметрів заощаджень, що відображають неформальну поведінку домогосподарств та бізнесу. Для тіньової економіки введено окреме рівняння капіталомісткості, що виводиться з унікальної виробничої функції, яка враховує специфічну динаміку нелегального використання капіталу та праці. Щоб краще відобразити вплив цих секторів, модель включає тіньові заощадження та інвестиційні компоненти в рівняння сукупних заощаджень. Такий підхід підвищує пояснювальну та прогностичну силу моделей економічного зростання, особливо в країнах з перехідною економікою та економіками, що розвиваються, де неофіційні сектори становлять значну частку загальної економічної активності. Врахування цих аспектів дозволяє розробляти більш гнучкі та точні економічні моделі, які краще відображають реальну структуру та динаміку економіки. Актуальність теми зумовлена зростанням масштабів неформальної економічної діяльності в усьому світі, що суттєво впливає на макроекономічні показники, спотворює статистичні дані та ускладнює розробку ефективних економічних моделей, які адекватно відображають реальні економічні процеси.