ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ В МАЛИХ АГРОПІДПРИЄМСТВАХ У КОНТЕКСТІ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Кононенко, Леся; Коваль, Світлана (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена проблематиці організації бухгалтерського обліку в малих агропідприємствах в умовах глобальної цифровізації. Актуальність теми обумовлена зростаючими вимогами до ефективності управління в аграрному секторі та проблемами, з якими стикаються малі підприємства при впровадженні сучасних цифрових технологій в обліку. У статті проаналізовано сучасний стан організації обліку, розглянуто основні проблеми, що перешкоджають впровадженню сучасних цифрових технологій, такі як низький рівень компетентностей, фінансові обмеження та недостатня зацікавленість. Окрему увагу приділено перспективам розвитку організації бухгалтерського обліку в малих агропідприємствах, зокрема можливостям використання хмарних технологій та ролі сільськогосподарських дорадчих служб у підтримці цього процесу. Зроблено висновок про необхідність комплексного підходу до впровадження цифрових технологій. З врахуванням специфіки малих агропідприємств запропоновано їм співпрацювати з дорадчими службами щодо організації бухгалтерського обліку в умовах впровадження сучасних цифрових технологій.