МОНІТОРИНГ РИНКОВИХ КОНКУРЕНТІВ ТА ПЕРЕВАГИ УМОВНОЇ ПРОДУКЦІЇ - Самодай, Валентина; Машина, Юлія; Білаш, Софія (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена теоретичним та практичним аспектам моніторингу конкурентів та визначенню конкурентних переваг продукції. Досліджено методи й інструменти моніторингу, включаючи аналіз відкритих джерел, дослідження ринку, вивчення патентів та інновацій, моніторинг цін, застосування SWOT-аналізу та моделі п’яти сил Портера. Описано ключові показники для відстеження: частка ринку, обсяги продажів, цінова політика, маркетингові стратегії, асортимент та відгуки клієнтів. Розглянуто етичні аспекти моніторингу, зокрема законність збору інформації, конфіденційність даних та уникнення промислового шпигунства. Проаналізовано методологію проведення конкурентного аналізу та формування конкурентних переваг продукції через стратегії диференціації, лідерства за витратами та фокусування. Запропоновано практичні рекомендації щодо використання результатів моніторингу для коригування продуктової стратегії, цінової політики, маркетингових комунікацій, каналів дистрибуції та інноваційної діяльності, висвітлено підходи до унікальних характеристик продукції.