ДОСВІД НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТІЙКОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Балицька, Марія; Ткаченко, Анастасія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено практику Національного банку України (НБУ) щодо забезпечення стійкості банківської системи в умовах сучасних викликів, таких як економічна нестабільність, воєнний стан, глобальні фінансові кризи, інфляційні шоки та геополітична напруженість. Висвітлено ключові інструменти й заходи, що впроваджуються НБУ, зокрема антикризове регулювання, впровадження механізмів контролю банківських ризиків, підтримка ліквідності, розвиток системи раннього реагування, удосконалення регуляторної бази та посилення нагляду. У роботі досліджено основні показники фінансової стабільності, що відображають динаміку системних ризиків, ліквідності, достатності капіталу, платоспроможності та довіри до банківського сектору. Особливу увагу приділено аналізу трансформації підходів НБУ до управління кризами: від переважно реактивних заходів під час подій 2014–2016 років до більш структурованого й стратегічного реагування у 2022–2024 роках, що стало можливим завдяки попереднім реформам і накопиченому досвіду.