ПОДАТКОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Панасейко, Ірина; Панасейко, Сергій; Панасейко, Микола (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена аналізу податкового контролю в Україні. В умовах макроекономічної нестабільності податковий контроль є ключовим інструментом реалізації податкової політики України. Метою статті є аналіз ролі податкового контролю в забезпеченні наповнення бюджетів усіх рівнів, оцінка змін у податковому адмініструванні та визначення шляхів його вдосконалення. Досліджено основні показники податкових надходжень, вплив кризових явищ на їх структуру та динаміку, а також тенденції у здійсненні контрольних заходів органами ДПС. Визначено основні напрями подальшого вдосконалення податкової політики: посилення цифровізації, підвищення ефективності аудиту та боротьба з ухиленням від сплати податків. Зміцнення фіскальної дисципліни та сприяння прозорому податковому середовищу мають важливе значення для підтримки стабільності державних фінансів та економічної стійкості.