ІННОВАЦІЇ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Крутіков, Костянтин (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджується вплив цифрових інновацій на маркетингові стратегії підприємств в умовах глобальних трансформацій, що є надзвичайно актуальним у сучасному бізнес-середовищі. Метою дослідження є аналіз основних тенденцій у цифровому маркетингу, зокрема вивчення цифрових інструментів, що сприяють підвищенню ефективності комунікацій з клієнтами та оптимізації внутрішніх процесів підприємства. Актуальність теми обумовлена необхідністю бізнесу адаптувати свої стратегії до швидко змінюваного технологічного середовища та підвищувати конкурентоспроможність через використання новітніх цифрових рішень. Методологія дослідження базується на комплексному підході, який включає аналіз сучасних цифрових інструментів, таких як CRM-системи, платформи для контент-маркетингу, соціальні медіа, email-маркетинг, контекстна реклама, а також використання технологій штучного інтелекту для автоматизації маркетингових комунікацій. Аналіз включає вивчення основних напрямків розвитку цифрового маркетингу, таких як персоналізація контенту, автоматизація процесів та аналітика даних, що дозволяють здійснювати точні прогнози споживчих звичок і потреб. Результати дослідження свідчать про те, що цифрові інновації радикально змінюють способи взаємодії підприємств з клієнтами. Успішне використання цифрових інструментів дозволяє компаніям створювати персоналізований клієнтський досвід, що, в свою чергу, підвищує лояльність споживачів і забезпечує оптимізацію бізнес-процесів. Впровадження ШІ і автоматизація маркетингових комунікацій значно підвищують ефективність взаємодії з клієнтами, дозволяючи здійснювати більш точне таргетування і покращення процесів управління взаємодією з клієнтами в реальному часі. Практична цінність статті полягає в можливості застосування результатів дослідження для розробки ефективних digital-стратегій, орієнтованих на оптимізацію взаємодії з клієнтами та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Виявлені ключові інструменти та тенденції дозволяють підприємствам успішно адаптуватися до швидких змін у цифровому середовищі, що має значення як для великих компаній, так і для малого та середнього бізнесу. Окрім того, стаття надає рекомендації щодо інтеграції новітніх технологій у маркетингові стратегії, що є корисними для менеджерів та спеціалістів у галузі цифрового маркетингу.