РОЛЬ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ У ФОРМУВАННІ СТАЛИХ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЙ - Величко, Катерина; Сукачова, Сніжана; Тімченко, Ольга (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено роль циркулярної економіки у формуванні сталих бізнес-моделей для підприємств, що здійснюють міжнародну економічну діяльність. Визначено, що в умовах глобалізації, формування єдиного ринку та зростаючого впливу концепції сталого розвитку, підприємства змушені адаптувати свої стратегії, трансформуючи бізнес-процеси відповідно до принципів циркулярної економіки. Підкреслено, що циркулярна економіка передбачає перехід від лінійної до циклічної моделі виробництва та споживання ресурсів, що дозволяє значно зменшити кількість відходів, підвищити ефективність використання ресурсів та знизити негативний вплив на навколишнє середовище. Наголошено, що впровадження таких моделей реалізується на підставі дотримання міжнародних стандартів, зокрема ISO 59000, який відіграє ключову роль у гармонізації підходів до реалізації циркулярної економіки на глобальному рівні. Наведено приклади бізнес-моделей міжнародних компаній, що реалізують принципи циркулярної економіки та запропоновано розглядати перехід підприємств до циркулярної економіки як комплексний процес її трансформування, що включає адаптацію стратегії компаній, реорганізацію постачання, інвестиції в нові технології, перепідготовку персоналу тощо. Розроблено алгоритм трансформації бізнес-моделі, що дозволяє ефективно впроваджувати циркулярні практики та забезпечувати сталий розвиток компаній.