РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ В БУДІВНИЦТВІ: ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ПІДХОДИ ТА ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ - Жусь, Оксана; Гуйван, Катерина (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається ресурсозбереження у будівництві як ключовий напрям підвищення енергоефективності, оптимізації енергоспоживання та зменшення впливу на довкілля. Досліджено конструктивні особливості вентильованих фасадів, їхню роль у покращенні теплоізоляції будівель, зниженні експлуатаційних витрат і підвищенні комфорту проживання. Особлива увага приділяється економічним аспектам енергоефективного будівництва, включаючи термін окупності інвестицій та вплив енергозберігаючих заходів на вартість нерухомості. Визначено соціальні та екологічні переваги енергоефективних будівель, зокрема зменшення комунальних витрат, викидів CO₂, покращення мікроклімату та підвищення якості життя. Розглянуто роль міжнародних сертифікацій у підвищенні якості будівель. Результати підтверджують важливість ресурсозбереження для сталого розвитку, економічної доцільності та підвищення ефективності використання енергоресурсів.