ЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Демченко, Катерина (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто значення економічної безпеки України в умовах сучасних викликів, зокрема війни, глобальних криз та структурних змін. Проведено аналіз основних макроекономічних показників за 2018–2023 рр., що дозволило оцінити вплив пандемії, повномасштабного вторгнення та економічних реформ. Виявлено основні загрози економічній безпеці, серед яких руйнування інфраструктури, дефіцит робочої сили, скорочення ВВП, зростання інфляції та кіберризики. Окреслено шляхи посилення економічної безпеки через цифровізацію, інновації, підтримку експорту та залучення інвестицій. Визначено необхідність державного регулювання для зміцнення фінансової стабільності, підвищення конкурентоспроможності та адаптації до нових економічних умов. Акцентовано увагу на важливості комплексного підходу до забезпечення економічної безпеки, що включає поєднання державної політики та технологічних інновацій.