КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ СИСТЕМНОГО ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БІЗНЕС СТРУКТУР В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Ковальчук, Олександра (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розроблено концептуальну модель системного формування інноваційної конкурентоспроможності бізнес структур в умовах невизначеності. Модель включає шість взаємопов’язаних блоків: аналітичний, інноваційний, ресурсний, стратегічний, операційний та блок оцінки результатів. Обґрунтовано необхідність комплексного інтегративного підходу до формування інноваційного мислення у співробітників та міжфункціонального підходу до управління інноваційною конкурентоспроможністю. Визначено ключові фактори успіху впровадження запропонованої моделі, серед яких: лідерство, інноваційна культура, розвиток людського капіталу, технологічна підтримка та гнучкість організаційної структури. Розроблено систему оцінки ефективності, яка включає фінансові, ринкові, процесні показники, показники розвитку персоналу та зовнішньої взаємодії. Проаналізовано виклики впровадження моделі та запропоновано шляхи їх подолання. Результати дослідження мають практичну цінність для підвищення інноваційної конкурентоспроможності українських бізнес структур в умовах глобальної невизначеності.