ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ ІНСТРУМЕНТИ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У БУДІВНИЦТВІ - Згалат-Лозинська, Любов; Дацій, Олександр; Величко, Артем (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена аналізу змісту та структури фінансово-кредитних інструментів у будівництві, а також визначенню напрямів підвищення ефективності інвестиційної діяльності у цій галузі. Розглянуто основні джерела фінансування будівництва: державні та місцеві бюджети, банківське кредитування, власні кошти підприємств, інвестиції фізичних осіб, небанківських установ та іноземних інвесторів. Проаналізовано зміни у структурі капітальних інвестицій за період 2019-2024 рр., виявлено скорочення інвестицій у житлове будівництво. Підкреслено необхідність державної підтримки стратегічних будівельних проєктів через бюджетне співфінансування, державно-приватне партнерство, податкові стимули та змішане фінансування. Визначено необхідність пріоритезації фінансування стратегічно важливих проєктів, зокрема інфраструктурних об’єктів та модернізації житлового фонду, в умовах відбудови країни.