КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Гривківська, Оксана; Мірчук, Назарій (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади формування механізму інноваційно-інвестиційного розвитку підприємств харчової промисловості. Обґрунтовано необхідність інтеграції інноваційної та інвестиційної складових у єдиний механізм з урахуванням галузевої специфіки. Розроблено концептуальну модель механізму, що включає цільову, функціональну та забезпечуючу підсистеми. Функціональна підсистема охоплює інвестиційне, матеріально-технічне, інноваційно-технологічне, організаційно-правове та інформаційно-методичне забезпечення. Визначено ключові принципи формування механізму та запропоновано модель взаємодії його елементів. Особливу увагу приділено економічним аспектам функціонування механізму та їх впливу на ефективність інноваційно-інвестиційного розвитку. Розроблено методичні рекомендації щодо оцінки ефективності механізму за критеріями інноваційної активності, інвестиційної привабливості, економічної результативності та конкурентоспроможності продукції.