ЛОГІСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ БЕЗПЕКОВИХ ВИКЛИКІВ - Вербицький, Вадим; Ширяєва, Людмила (Економіка та суспільство, 2024)
У статті було розглянуто сутність логістичного потенціалу регіону з точки зору українських науковців. Визначені основні елементи логістичного потенціалу регіону. Були проаналізовані фактори впливу на логістичний потенціал. Зазначено, що українські регіони, зокрема Одеський регіон, відіграють ключову роль у забезпеченні міжнародної торгівлі та логістики, але сучасні безпекові виклики створюють значні перешкоди для їх стабільного розвитку. Основними загрозами є військові конфлікти, мінна небезпека, блокада та тимчасова окупація портів, економічні санкції, тероризм і піратство. Наразі ці фактори ускладнюють судноплавство, збільшують ризики для логістичних операцій та призводять до необхідності формування альтернативних морських маршрутів. Військові дії в акваторії Чорного моря підвищують загрозу для судноплавства, тож як наслідок, вантажопотоки перенаправляються до річкових портів регіону (Ізмаїл і Рені), а також через мультимодальні маршрути, що поєднують залізничний, автомобільний і морський транспорт. Також у статті були проаналізовані ставки фрахту до та після повномасштабної російської навали та зазначено, що із-за атак дронами на Ізмаїльський порт фрахтові ставки призвели до значного підвищення, особливо на каботажні перевезення та транспортування баржами. Через це знову відбулася переорієнтація на перевезення портами Великої Одеси. Економічні виклики, зокрема зростання витрат на страхування вантажів і підвищення тарифів, змушують компанії регіонів адаптуватися до нових умов. Саме розвиток альтернативних маршрутів стає ключовим завданням для забезпечення стабільності регіональної торгівлі. Одночасно геополітична нестабільність створює нові можливості для інтеграції регіону у глобальні транспортні мережі, зокрема через розвиток інфраструктури та переорієнтацію на нових торгових партнерів. Особливий наголос у статті був зроблений на безпекові виклики, які наразі є каталізатором змін у морській логістиці Одеського регіону, стимулюючи інвестиції у розвиток портів, транспортних коридорів і мультимодальних шляхів.