КАЗНАЧЕЙСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ ЗА ДОХОДАМИ: АНАЛІТИЧНИЙ ВИМІР - Бей, Сніжана; Мирончук, Вікторія; Британська, Наталія (Економіка та суспільство, 2024)
У статті йдеться про казначейське обслуговування Державного бюджету України за доходами. У процесі виконання Державного бюджету України за доходами ключова роль належить Міністерству фінансів України, яке займається прогнозуванням та аналізом бюджетних надходжень, а Державна казначейська служба України веде бухгалтерський облік усіх доходів бюджетів. В даній статті розглянуто структуру доходів державного бюджету, основні джерела надходжень та їхню динаміку за 2019-2023 рр. Протягом досліджуваного періоду було виявлено, що доходи Державного бюджету України мали тенденцію до зростання. Найбільшу частку в загальних надходженнях складають податкові надходження, при цьому непрямі податки переважають прямі, а найбільша частина надходжень припадає на податок на додану вартість та акцизний податок. Позитивним чинником збільшення доходної частини бюджету стало зростання неподаткових надходжень. В статті запропоновано шляхи оптимізації механізмів наповнення бюджету.