ГЕОІНФОРМАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ПРИРОДООРІЄНТОВАНИХ РІШЕНЬ ДЛЯ СТАЛОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ - Соловій, Ігор; Жмурко, Назарій; Бурда, Юрій (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглянуто вплив зміни клімату на урбанізовані території та зосереджено увагу на застосуванні природоорієнтованих рішень. Синьо-зелена інфраструктура (BGI), зокрема біосмуги, інфільтраційні траншеї й «зелені» автобусні зупинки, сприяє зменшенню поверхневого стоку й підвищенню водопроникності ґрунту. Виокремлено роль нахилу, типу ґрунту й землекористування як головних чинників ефективності BGI. Наголошено на важливості геоінформаційних систем і даних дистанційного зондування, що дають змогу комплексно аналізувати просторові показники, планувати NbS і відстежувати їхній вплив. Запропонований підхід який інтегрує концепції природоорієнтованих рішень та циркулярної економіки стимулює сталий розвиток землекористування, знижує ризики повеней і перегріву, а також сприяє збереженню міського біорізноманіття та покращення добробуту мешканців міста.