ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУСПІЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Ватульов, Андрій (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню механізму фінансового забезпечення суспільного розвитку в системі соціально-економічних трансформацій. В умовах воєнного стану вагомим є питання формування державних фінансових ресурсів, забезпечення фінансової безпеки та економічної стійкості держави. Важливим є забезпечення соціального захисту населення, дієвого формування доходів та видатків державного бюджету, регулювання міжбюджетних відносин. Метою дослідження є розкриття сутності та фінансового забезпечення суспільного розвитку. Показано, що формування видатків бюджету повинно здійснюватися у відповідності до соціально-економічних пріоритетів та суспільних потреб, для підвищення ефективності використання бюджетних коштів важливим є удосконалення основних засад системи бюджетного планування. Вагомим є удосконалення бюджетного механізму у сфері видатків, посилення щільності зв’язку між показниками фінансового забезпечення бюджетних програм та результативністю їх виконання.