ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОПТИМІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Пушкарь, Ірина; Гладчук, Галина; Храпач, Костянтин (Економіка та суспільство, 2024)
Актуальність дослідження інтеграції цифрових технологій у систему управлінського обліку зумовлена потребою у вдосконаленні ефективності та зміцненні конкурентних позицій підприємств в умовах цифрової трансформації економічних процесів. Мета статті полягає у вивченні специфіки впровадження цифровізації в управлінський облік, визначенні ключових викликів, які виникають у цьому процесі, і розробці практичних рекомендацій для їх подолання. У ході дослідження застосовано комплексний підхід, що включає використання методів порівняльного аналізу, системного моделювання та інтегративного аналізу. Встановлено, що цифровізація суттєво трансформує облікові функції, забезпечуючи інтеграцію бізнес-процесів, підвищення точності даних та оптимізацію управлінських рішень. Виявлено низку проблем, як-от низька цифрова зрілість підприємств, фінансові обмеження та технічні ризики. Доведено, що проведення цифрового аудиту, модернізація інфраструктури та підвищення кваліфікації персоналу є ключовими чинниками успішної інтеграції нових цифрових рішень. Зроблено висновок про значущість цифровізації для підвищення ефективності управління. Перспективами подальших досліджень є розробка моделей інтеграції цифрових рішень, адаптованих до українських умов, і вивчення їхнього довгострокового впливу на конкурентоспроможність підприємств.